Hvad nu hvis universet ikke redder din XXX?

Jeg kan slet ikke beskrive, hvor uendeligt mange nye oplevelser, tanker, følelser, perspektiver osv. den her to og en halv måned lange TRAVELLING YOGI rejse gennem Portugal og Nicaragua  har bragt med sig.  Sikken en rigdom! Men jeg kan fortælle dig om én af de ting, der har fyldt og rumsteret i mig. Og det gør jeg her. Det kommer til at handle om…. intention i Yoga – og om  tvivl.

 

intention

Jeg har netop afsluttet en skøn morgenklasse med søde gæster fra forskellige dele af verden. Nu venter jeg på morgenmad mens jeg skriver til dig i Casa Marimbas smukke køkken.

 

Lad formålet med din praksis række ud over dig selv

På et buddhistisk baseret påske-retreat hørte jeg Erik Pema Kunsang sige: Din praksis bør handle om mere end dig selv. Du kan praktisere for din egen indre ro, men lad det ikke blive ved det. Lad formålet med din praksis række ud over dig selv. De ord er blevet hos mig.

Det er afgørende for dybden af min egen motivation, at min Yoga- og Mindfulness-praksis, som jeg bruger mange timer på, handler om andet end bare mit eget velvære.

Samtidig kan jeg stadig føle mig fremmed overfor den spirituelle del af yogaen. Eller det vil sige, jeg føler den – jeg oplever den. Men ordene, der beskriver den, kan gøre mig lidt forlegen.

Jeg er vokset op i et anti-religiøst hjem, hvor man gik på barrikaderne og kæmpede for menneskeheden i politiske termer. Jeg kan relatere til at kritisere uretfærdig praksis eller gennemhulle falske argumenter. Men al den snak om hjerte og sjæl er dybt ambivalent for mig. Ofte når jeg læser disse ord hos andre ‘spirituelle typer’, så føler jeg en kæmpe skepsis og projicerer ud på disse andre, at de blot er papegøjer og kritikløst siger det, som trenden foreskriver.

Men måske det i virkeligheden bare handler om mig selv. Om at jeg ikke bare uden videre føler mig hjemme med spirituelle forståelser og ord.

 

intention

 

 

for klog til at forstå det, som er vigtigst?

Det er vigtigt for mig, at det jeg sender ud, også er det som jeg personligt oplever, føler og tænker. Jeg vil ikke bevidstløst citere en bog eller en guru. jeg vil dele en erfaring, som jeg selv har gjort mig. Min egen vej indenfor det spirituelle felt er ikke på nogen måde lige eller nem. Jeg er skeptisk. Jeg vil vide præcist hvad en spirituelt funderet filosofi egentlig betyder – og jeg vil kunne koble den med hvordan jeg i øvrigt begriber min verden.

Jeg er kandidat i filosofi og idéhistorie. Jeg er uddannet i at være skeptisk overfor tankekonstruktioner. At knibe øjnene sammen og kigge grundigt efter, når jeg møder en færdigpakket idé om hvordan livet hænger sammen og fungerer. Når alle omkring mig samtidigt begynder at bruge sætningen: The universe has your back, så tænker jeg: Aaaah, mon dog. Hvad mener de egentlig? Det virker sgu lidt uansvarligt! Etc.

Jeg synes, at det er vigtigt at vi møder alle de her fremstormende koncepter med sund skepsis. Prøver dem af, debatterer dem af, undersøger hvad det egentlig er, der bliver sagt. Men det kan helt ærligt også føles som en irriterende bremse, hvor min hjerne stiller sig i vejen for noget, som jeg føler er både rigtigt og vigtigt.

Som når jeg bliver dybt berørt af Erik Pema Kunsangs betoning af altid at lade formålet med din praksis række ud over dig selv. Men samtidig har en indre stemme der siger: rolig nu, kan det ikke være fint nok at strække ud, lande i sin krop og gå videre i livet med lidt mere jordforbindelse. Og det kan det jo nok. Men sagen er, at jeg synes faktisk, at det er lidt for uambitiøst. For mig er det ikke dét, der gør Yoga interessant og vigtigt.

Det vi fokuserer på, det bliver der mere af. Hvis jeg skal opretholde et tidskrævende ritual for mig selv og for andre, så skal det være et ritual der bringer mennesker tættere sammen. Ikke et ritual der skubber mit eller mine yoga-gæsters hoveder længere op i deres egen XXX.

Så jeg tænker nu og her, at jeg kan spørge mig selv: Hvordan kan jeg gøre min skepsis til en styrke i min spirituelle praksis? Denne indædte skepsis overfor alt hvad der smager af religion. Denne 5 år lange uddannelse i at møde et udsagn med et kritisk og undersøgende blik. For oprigtigt talt så oplever jeg at et veludviklet hovede, kan blokere for den direkte erfaring af simple og essentielle ting.

Hvordan kobler jeg mit intellekts skepsis med det som mit hjerte véd, og lander mig selv og min praksis et helstøbt og helhjertet sted? Det er ikke et spørgsmål, som jeg besvarer én gang for alle. Det er et spørgsmål, som jeg må besvare igen og igen.

Måske oplever du den samme ambivalens? Måske giver det mening for dig, at stille dig selv de samme spørgsmål?

 

intention

 

 

Hvad er din intention?

Som et næste, og for mig essentielt punkt, så har jeg lyst til højlydt at foreslå, dét som Erik siger. Det fylder meget for mig – ikke konsekvent, men tilbagevendende – og det giver min praksis et sjæleligt niveau, som betyder vanvittigt meget for mig.

Næste gang du praktiserer yoga, så start med at lade dine hænder mødes foran dit hjerte. Lad hagen søge mod dit bryst og land din opmærksomhed et roligt sted i dig selv. Herfra kan du spørge dig selv: Hvis min praksis i dag, handler om mere end bare mig, hvad er det så, jeg ønsker at skabe eller bidrage med – igennem min praksis?

Når vi kender vores dybeste intention, ved vi også hvorfor vi vil vælge at praktisere uanset om vi mener at være for trætte, for sultne, for fyldt med tanker – eller hvad der ellers måtte falde os ind som undskyldninger for at stene flix eller trøstespise en pakke OREOs istedet.

Min egen intention kan skifte, men den er altid dybest set funderet i et ønske om at forbinde mig med mit hjerte. Jeg oplever, at de mange former for frygt som bor i mit ego, spænder ben for den intention igen og igen. Derfor har jeg længe haft brug for at mærke og opdyrke mit hjerte (Hvis du har fulgt mig et stykke tid, så ved du det allerede om mig ;)) Ved at minde mig selv om det fokus igennem et ritual (yoga eller meditation) og finde ind i hjerte-energien igen og igen, øver jeg mig i at ankomme med hjertet først og handle derfra.

 

intention

 

 

 

Jeg sender dig et stort knus herfra junglen og håber at vi snart ses hjemme i Danmark <3

KH/Camilla

 

 

 

PS.

Tag et kig på forårets Mindful Yoga klasser i Aarhus C. Jeg har stadig plads til dig!

 

Næste års første Mindful Yoga Retreat i Portugal ligger i starten af juni – og du kan booke en af TIDLIG FUGL pladserne nu.. Der er kun 4 TIDLIG FUGL pladser til rådighed i alt.