Hvordan du overvinder ødelæggende følelser

 

Forrige sommer i New York browsede min kæreste og jeg længe rundt i et bogantikvariat i området Dumbo, Down Under Manhattan Bridge. Jeg har vedhæftet et billede, som jeg tog på denne smukke aften.

 

DUMBO Down under Manhattan Bridge theres a very nice bookstore

 

Jeg fandt et par virkelig store bog-skatte her. Den ene bog-skat er en samtalebog skrevet af Daniel Goleman, manden der har skrevet en del om følelsernes intelligens, og Dalai Lama er en af parterne i bogens samtale.

Bogen går lige i hjertet på mig hver gang jeg tager den frem – også uden mit indre billede af Mikkel og jeg i NY på en smuk sensommer-aften.

Bogen handler om negative følelser og om, hvad det vil sige, at overvinde dem. I bogen undersøger repræsentanter for vestlig og østlig psykologi måder at forstå og forholder sig til negative følelser på.

Jeg havde mine første stunder med bogen på The Highline, hvor der på denne dag lød dybfølte saxofon-serenader fra en nærliggende jernbanebro. Det var et helt perfekt setting til min følelse af at åbne op for et nyt og betydningsfuldt syn på verden.

Den buddhistiske psykologi forståelse af negative følelser som i sidste ende tomme, foreskriver at vi bruger kærlighed som modgift til had – for at modvirke hadets negative konsekvenser.

Det er her den dejlige Loving Kindness Meditation kommer ind i billedet. Som en af de kraftfulde antidoter til negative følelser. Tjek lige det her citat, som fuldstændigt griber kernen i Loving Kindness Meditation:

 

”The proper utilization of our intelligence and knowledge is to effect changes from within that develop a good heart”

 

De negative følelser forhindrer os i at opleve situationer klart. Vi har det med at hage os fast i følelserne – ofte ud fra en idé om at noget skal løses.

Når vi er under påvirkning af en følelse er vi midlertidigt sansemæssigt lukkede overfor verden og ikke i stand til at orientere os. Hjernen holder pause, mens den kemi følelsen har udløst fortager sig. Hvor længe det tager er meget individuelt. Du har nok selv en fornemmelse af, om du er tilbøjelig til at være følelsesmæssigt påvirket i længere tid. Eller om du hurtigt er videre.

Mindfulness er en måde at arbejde aktivt henimod en større frihed i din måde at forholde dig til negative følelser på.

Konsekvensen er, at Mindfulness rent faktisk kan øge dit generelle lykke-niveau – og så bliver du samtidig bedre til at erkende hvad der faktisk foregår i en situation, både indeni dig og udenfor dig.

Inden længe vil jeg dele nogle tanker med dig om, hvordan vi arbejder med disse kvaliteter i Mindful Coaching 

 

Vil du læse Daniel Golemans bog? Find nærmere info på min liste over Læsestof.