Kan man meditere med åbne øjne?

Jeg har netop rejst mig fra en lille meditations-session. Helt ulig dem jeg plejer at praktisere. En lille session med åbne øjne. Rank ryg, roligt åndedræt og åbne øjne. Det lyder umiddelbart svært ikk? At meditere med øjnene åbne. Vi vil jo gerne falde til ro. Lukke sanseindtryk ude og bare falde helt til ro.

Ikke nødvendigvis….

 

meditation med åbne øjne

 

tibetansk buddhisme

Hele påsken har jeg været på et meditations retreat på Helgenæs, som var funderet i Tibetansk Buddhisme. Det er den retning indenfor buddhisme, som Dalai Lama repræsenterer. Det var inspirerende på en meget dybdegående måde og har påvirket mig overraskende meget.

Indenfor Mindfulness er det typisk den meditationsform, der kaldes Shamatha, som vi anvender. Det er enkelt beskrevet en form for meditation hvor vi lukker øjnene, retter opmærksomheden mod et enkelt objekt – typisk åndedrættet – og som effekt bliver vores nervesystem med stor sandsynlighed beroliget.

Shamatha er vi tilbøjelige til at praktisere kun for vores egen skyld. Sådan: Jeg kan ikke overskue mit liv, jeg er stresset og det hele kører rundt i mit hovede, så derfor mediterer jeg for at falde til ro. Det kan være sygt lækkert. Og det kan være nødvendigt. Men det kan også nemt blive lidt til den navlede side 😉

 

 

giv-slip meditation med ambition

Den meditation jeg oplevede i påsken er meget mere ambitiøs. Og jeg er fuldstændigt solgt.

Vi brugte fire dage på at lære én enkelt meditationsmetode. Uden en masse teoretisk viden. Kun akkurat den viden som kunne åbne for, at netop den meditationsform kunne komme til at virke for alle os, der var til stede. 80 mennesker var vi. I et smukt tempel yderst på Helgenæs.

Vi mediterede konsekvent med åbne øjne. Så vi i meditationen kan forblive i kontakt med virkeligheden omkring os. Formålet med meditationen var  at opnå klarhed. At opnå indsigt. En indsigts-meditation var det. Indsigtsmeditationen kaldes klassisk for  Vipassana.

Eller – formålet var faktisk ikke blot at opnå indsigt selv. Snarere at fremme klarhed og indsigt for mennesker – i det hele taget. Som en del af det, der toner frem med klarheden, viser sig også den kærlige venlighed. Loving kindness. Ligesom klarheden og det totalperspektiv den indebærer skaber grundlag for kvaliteter som upartiskhed, ikke-vold, altruisme og åbensindethed.

 

 

Det lyder måske en anelse sekterisk i dine øren…??

Tidligere udgaver af mig selv ville måske  være blevet skeptisk. Men har man været i oplevelsen af meditationen og erfaret rummelighed og kærlig venlighed som en blivende grundtilstand hos sig selv. Så… Ja, jeg kan jo kun tale for mig selv. Men jeg er godt nok hooked.

I to døgn hvor jeg intet måtte sige, gik jeg bare rundt og følte mig så gennemført godt tilpas. Ikke tilpas FORDI.… Ikke tilpas MED noget. Der var ikke noget udefra, der forårsagede det. Jeg var bare sådan top-fornøjet indefra. På en gåtur op over en grøn bakke hang der en lærke på himlen over mig og sang for fulde hals. Det blev jeg simpelthen så lykkelig over, at jeg bare blev stående lige dér og græd over så fin den lærke var.

I know, jeg lyder totalt som en af der orangeklædte mænd der vandrer op og ned ad Strøget og deler hjemmetrillede trøfler ud, mens de smiler uafbrudt og virker en anelse lalleglade. Men det var jo nok faktisk også lidt sådan én, jeg var…

Og det fortsætter. Der er lissom bare mange dagligdags situationer, som du bedre kan udfæ Efter min hjemkomst har alting været virkelig sjovt. Jeg har følt mig enormt venligt og let stemt og fundet anledninger til at grine forsonligt med verden. HELE TIDEN….. 😀

 

 

 

så blev jeg også instrueret i at koge en ‘mean’ chai….

Har eksperimenteret med det i dag. Og er allerede svært tilfreds med resultatet. Jeg plejer ikke at betragte the som et helt reelt alternativ til kaffe. Men altså, sådan en hjemmekogt chai på frisk ingefær, frisk kardemomme mm. Det er godt nok et vinder-koncept.

På Mindful Yoga Retreat har vi hele to professionelle grønne kokke med. Men det skal bestemt ikke afholde mig fra at være den, der liiige disker op med en chai i en 100% HURRA-udgave.

Og ja, vi skal selvfølgelig også udforske spørgsmålet: Kan man meditere med åbne øjne? Jeg er jo ikke ekspert på Tibetansk Buddhisme. Og bliver det heller ikke på 2 måneder 😉  Men med afsæt i mine egne erfaringer, kan vi undersøge det sammen – få en erfaring med at bringe den rummelighed, som vi kan opleve i den meditative praksis, med væk fra meditationspuden og ind i alle mulige andre situationer.

 

 

PS.

Vil du prøve min 100% HURRA-chai?

Så har du muligheden på Mindful Yoga Retreat.

  • Der er kommet en enkelt åbning på juni-retreatet, 9. – 14. En seng på  mega lækkert luksus twin room med eget karbad og den skønneste udsigt.
  • Der er 8 pladser tilbage på Mindful Yoga Retreat i september. TIDLIG FUGL RABAT gælder indtil 1. juni. OBS: kun 2 af de 8 pladser sælges med rabat.
    Mindful Yoga Retreat i Juni blev meget hurtigt udsolgt. Så stort set alle pladser blev solgt med rabat. Jeg har derfor sat et loft på mængden af rabat-billetter denne gang. Og der er to tilbage.

 

Book og betal din plads over MP på 29722887

 

PPS.

Her kan du læse mere om Mindful Yoga Retreats i 2017